Node Offline? Help!

It seems my VPS was rebooted overnight, I had to reconnect an 4TiB storage drive for data but then I got everything started up… but the node is offline. Port is open, date is correct to a second. What have I done wrong?

Dashboard says:

Storage Node Dashboard ( Node Version: v0.22.1 )

======================

ID           1eLJoKbAdMtGHtMSuwrarwGGwBbxzA92NLDP1xT2GA7JYCfBP5
Last Contact OFFLINE
Uptime       10m32s

                   Available        Used      Egress     Ingress
     Bandwidth       99.9 TB     83.4 GB     61.2 GB     22.2 GB (since Oct 1)
          Disk        1.8 TB      2.0 TB

Bootstrap 
Internal  127.0.0.1:7778
External  storj.subwolf.org:28967

Latest lines of log say:

2019-10-09T05:51:37.976Z        INFO    Node 1eLJoKbAdMtGHtMSuwrarwGGwBbxzA92NLDP1xT2GA7JYCfBP5 started
2019-10-09T05:51:37.976Z        INFO    Public server started on [::]:28967
2019-10-09T05:51:37.976Z        INFO    Private server started on 127.0.0.1:7778
2019-10-09T05:51:38.010Z        INFO    version running on version v0.22.1
2019-10-09T05:51:38.118Z        INFO    piecestore:monitor      Remaining Bandwidth     {"bytes": 99916628770048}
2019-10-09T05:51:38.179Z        INFO    orders.121RTSDpyNZVcEU84Ticf2L1ntiuUimbWgfATz21tuvgk3vzoA6      sending {"count": 45}
2019-10-09T05:51:38.180Z        INFO    orders.118UWpMCHzs6CvSgWd9BfFVjw5K9pZbJjkfZJexMtSkmKxvvAW       sending {"count": 549}
2019-10-09T05:51:38.181Z        INFO    orders.12L9ZFwhzVpuEKMUNUqkaTLGzwY9G24tbiigLiXpmZWKwmcNDDs      sending {"count": 101}
2019-10-09T05:51:39.147Z        INFO    orders.121RTSDpyNZVcEU84Ticf2L1ntiuUimbWgfATz21tuvgk3vzoA6      finished
2019-10-09T05:51:39.331Z        INFO    orders.12L9ZFwhzVpuEKMUNUqkaTLGzwY9G24tbiigLiXpmZWKwmcNDDs      finished
2019-10-09T05:51:40.245Z        INFO    orders.118UWpMCHzs6CvSgWd9BfFVjw5K9pZbJjkfZJexMtSkmKxvvAW       finished

… and thats all. I’ll try restarting again but I’m stumped for now. You said I can use the dev ports and get status? Port 7778 is open.

Just read the changelog, and saw:

Unvetted nodes might see OFFLINE after a restart for a few minutes because we designed the checkin method in a way that storage nodes will not send a message on every restart (don’t DDOS the satellite)

Oh it’s vetted, with 2 Terabytes stored. 41 minutes offline now and only this in the log:

2019-10-09T06:18:24.808Z        INFO    version running on version v0.22.1
2019-10-09T06:33:24.805Z        INFO    version running on version v0.22.1

Finally I’m online! Bloody thing. Over 40 minutes!

So being offline for longer time is normal as long as you confirm port is forwarded.

1 Like